Rogaliki drożdżowe z marmoladą 2,5
szkl. mąki Zrobić rozczyn z łyżeczki cukru, łyżki mąki, drożdży, ½ szklanki ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, margarynę. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować okrągły placek z ciasta, wycinać z niego trójkąty. Na środek każdego trójkąta położyć łyżeczkę marmolady i zwijać rogaliki. Posmarować białkiem. Piec w piekarniku do uzyskania jasnożółtego koloru. Faworki 0,5
kg (5 szklanek) mąki Na kopiec mąki dodać wszystkie składniki, rozrobić, wałkować na cienkie plastry. Pokroić i smażyć na tłuszczu. Naleśniki 4
szklanki mąki Do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładka masę. Następnie dodać wodę, olej i dobrze wymieszać lub zmiksować. Surówka z kapusty pekińskiej Ciasto z malinami Ciasteczka z dynią 2,5szkl maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, pół szczypty soli, pół szklanki miękkiego masła (z margaryną
też wychodzi), 1 szklanka cukru, 1 szklanka startej na dużych oczkach
dyni, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego rozgrzany piekarnik do 175. Wymieszaj mąkę, proszek, cynamon, sól. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj dynię, jajko, ekstrakt i ubijaj na kremową masę. Wmieszaj suche składniki. Ciasteczka układaj na papier łyżką, lekko spłaszcz. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. |